شیوه ردهبندی کتابها در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور

به همان اندازه که در گذشتهای نه چندان دور، وجود یک کتابخانه غنی در هر شهر و بلادی، باعث اعتلای فرهنگ و معارف آن جامعه بوده، امروزه کتابخانههای دیجیتال توانستهاند با در هم شکستن حصارهای مکانی و زمانی، جای کتابخانههای سنتی را بگیرند؛ به گونهای که میتوان ادعا کرد در جوامع علمی، کتابخانههای سنتی بهتدریج در حال کم رنگتر شدن هستند.
بدون شک، در مسیر دیجیتال شدن کتابخانههای سنتی، کتابخانههایی موفقتر هستند که بتوانند خدمات دیجیتالی خود را بهتر عرضه کنند و هر چه سریعتر در این مسیر گام بردارند.
یکی از مهمترین اهداف این کتابخانهها، ارتقای کیفیت خدمات به کاربران، به خصوص از طریق حذف موانع مکانی و زمانی میباشد. از این رو، آشنایی با کتابخانههای دیجیتال، چگونگی خدماترسانی و کارکرد آنها میتواند برای مخاطبان این مراکز مفید و جذاب باشد.
در این نوشته، کوشیدهایم تا به شیوه ایجاد فهرست موضوعی که یکی از خدمات مهم کتابخانههای دیجیتال به مخاطبان خویش است، بپردازیم.
شیوه ایجاد فهرست موضوعی در کتابخانه دیجیتال نور
همان طور که از عنوان فهرست موضوعی مشخص است، این فهرست، کتابها را بر اساس موضوع طبقهبندی میکند و مخاطب میتواند بهراحتی با رجوع به فهرست موضوعی، کتابهای مورد نظر را در آن موضوع مشاهده و تحقیق کند. برای ایجاد یک فهرست موضوعی در هر کتابخانهای، آسانترین راه، انتخاب موضوع کتابها توسط کارشناسان این امر و ایجاد یک فهرست موضوعی سلیقهای میباشد؛ کاری که بیشتر کتابخانههای دیجیتال داخلی و خارجی، انجام میدهند. این در حالی است که کتابخانه دیجیتال نور، پس از بررسیها و تحقیقات فراوان، تصمیم بر این گرفت که شیوه فهرستبندی موضوعی خود را همانند کتابخانههای سنتی، بر اساس تقسیم بندیهای موضوعی که در ردهبندی کنگره صورت گرفته است، انجام دهد.
همان طور که پس از اینکه کتابخانههای سنتی، مدتها از هیچ شیوه استانداردی برای ردهبندی کتابهای خود استفاده نمیکردند و به این نتیجه رسیدند که نیاز به یک ردهبندی استاندارد با قابلیتهای فراوان دارند، کتابخانههای دیجیتال نیز باید همین مسیر را طی کنند و به طور قطع، در آیندهای بسیار نزدیک شاهد به وجود آمدن این استاندارد در کتابخانههای دیجیتال خواهیم بود و یک سیستم استاندارد در تمام این کتابخانهها به اجرا در خواهد آمد.
با تصرف و تلخیص
دیدگاهتان را بنویسید